Google Chrome Uzantısı Geliştirme
Google Chrome Uzantısı Geliştirme

Yazılım meraklılarına merhabalar. Bu kez bir yazı dizisi ile karşınızda olmayı umuyorum. Bu yazı dizimiz, Google Chrome uzantısı geliştirme hakkında olacak. Benim de ilk defa dahil olduğum ve ilgi duyduğum bir konu bu. Aslında ilgi duymaktan ziyade bir zaruretin ortaya çıkması. Bugüne kadar çokça tarayıcı uzantısı kullandım ama bir gün bir tarayıcı uzantısı yazma ihtiyacı hissedeceğim aklıma gelmezdi. Ta ki kendi şifre yönetici programımı yazana kadar.

Evet. Hepimizin çokça kullandığı kullanıcı adları ve şifreleri var. Bazen okulun sayfasına girmek için, bazen sosyal medya hesaplarına girmek için, bazen UYAP’a girmek için vesaire vesaire… Neticede her tarafımız kullanıcı adları ve şifrelerle dolu. Hele ki bu kullanıcı adları ve şifrelerin bir tanesinin ele geçirilmesi durumunda diğer hesaplarımızın bundan etkilenmemesi adına her hesap için, her site için farklı farklı kullanıcı adı ve şifre belirliyorsak (ki aslında öyle olması gerekir) vay halimize. Ondan sonra hangi sitede, hangi kullanıcı adı ve şifre kombinasyonunu kullandığınızı hatırlayın hatırlayabilirseniz. Bu gibi durumlarda yapılan şeyler genellikle, bu kullanıcı adı ve şifrelerin e-posta hesaplarına, bilgisayarlara, cep telefonlarına ve hatta kağıtlara kaydedilmesi oluyor. Kimi zaman da Kaspersky Password Manager, Dashlane gibi parola yönetici programları kullanılıyor. Aslında baktığınız zaman al birini vur ötekine misali hepsi birbirinden güvensiz yöntemler. İddia ediyorum, en güvenli, en profesyonel çözüm gibi duran Kaspersky vesaire kullanmak bile. Zira neticede en hassas verilerimizden olan kullanıcı adı ve şifrelerimizi neticede hiç tanımadığımız, kimlerin yönettiğini bilmediğimiz sunuculara kaydediyoruz. Ve birileri illa ki bu sunucuları yönetiyor yani sizin kullanıcı adınızı ve şifrenizi görüyor.

Kullanıcı adı ve şifrelerimizin (hangisi olursa olsun) bir sunucu yüklenmesi onları üçüncü kişilerin müdahalesine açık hâle getiriyor. Dolayısıyla bizzat kendi bilgisayarımızda kurulmuş olmadığı müddetçe bulut sunucuların ya da hostinglerin güvenli olduğu söylenemez. Evet denebilir ki koskoca Kaspersky ya da Apple kalkıp benim yüklediğim kullanıcı adı ve şifreleri mi inceleyecek? Markaya olan güven dolayısıyla belki evet ama ya çalışanlardan birisi çıkar eve didiklerse… Böyle bir durumda evet sizden özür dilenir ama özür canınızın sıkılmasını azaltmaz. Bu gibi handikaplardan ötürü, üşenmedim, kendi şifre yönetici programımı kendim yazdım. Herhangi bir sunucu üzerinde değil, düz metin formatında, birkaç kez tek şifrelenmiş metin ve son olarak şifrelenmiş dosya olarak … 🙂 Bu da giriş ekranının görüntüsü.

Bu arada, ilk defa Bunifu Framework kullandım. Ve diyebilirim ki bana hiç kimse imkansızlıktan bahsetmesin. Adamlar Kenya/Nairobi’de çıkmışlar ve tasarım açısından öyle güzel bir framework geliştirmişler ki bu görsellik Devexpress’te de Telerik’te de yok. Öğrenciler için indirim de yapıyorlar. Ben de hâlen öğrenci olduğum için sorun olmadı. 🙂 Buna başka bir yazının konusu olarak devam ederim.

Bir şifre yönetici programı yazmak güzeldi lakin her seferinde programdan kullanıcı adını kopyala sitenin giriş sayfasındaki kullanıcı adı kutucuğuna yapıştır, sonra programa gel şifreyi kopyala sonra yine git sitenin şifre kutucuğuna yapıştır. Takdir edersiniz yorucu ve daha da acı olanı yazılım felsefesiyle asla bağdaşmıyor. Bunun için bir tarayıcı eklentisi yazma vakti gelmişti artık. Google Chrome kullandığım için Chrome eklentisi (daha doğrusu Google Chrome uzantısı) yazmalıydım ama nasıl? Böylece kendimi Chrome uzantısı geliştirirken buluverdim.

Evet. Uzun bir giriş oldu belki ama Chrome uzantısı geliştirme serüvenim böylece başladı. Bu süreçte karşılaştığım en büyük zorluk yine derli toplu kaynak olmamasıydı. Google Chrome dokümanları ise malum İngilizce. Tamam az buçuk bildiğim bir yazılımın, bir programın İngilizce dokümanlarını okumakta hiç bir sorun yok. Lakin ilk defa yeni bir şey üzerinde çalışıyorsanız hem okuduğunu çevirip anlama hem dili, yazılımı ya da tekniği öğrenip sindirme bir hayli yorucu oluyor. Bu sebeple Google Chrome dokümanlarını baz alarak burada birşeyler yazmak istedim. Fırsat buldukça sitede Google Chrome uzantısı geliştirme ile ilgili Google Chrome dokümanlarına yer vereceğim. Çok bildiğimden değil, dediğim gibi ben de ilk defa öğreniyorum, ama bir şeyi en iyi öğrenmenin yollarından birisi de onu anlatmaktır. İnşallah burada ben de anlatırken öğrenmeyi umuyorum. Bir sonraki yazıda “Chrome uzantısı nedir” ile başlamak ümidiyle sağlıcakla kalın.

Habip Oğuz

İlgili yazılar
Cevapla