Google Chrome Uzantıları Nedir?
Google Chrome Uzantıları Nedir?

Uzantılar, tarama deneyimini özelleştiren küçük yazılım programlarıdır. Kullanıcıların Chrome işlevlerini ve davranışlarını bireysel ihtiyaçlara veya tercihlere göre uyarlamalarını sağlar. HTML, JavaScript ve CSS gibi web teknolojileri üzerine kurulmuştur.

Bir uzantı, dar olarak tanımlanmış ve anlaşılması kolay tek bir amacı yerine getirmelidir. Her şey ortak bir amaca katkıda bulunduğu ve ortak bir amacı gerçekleştirmeye yönelik olduğu sürece, birden fazla bileşen ve bir dizi işlevselliğin tek bir uzantıda kullanılması da mümkündür.

Kullanıcı arayüzleri minimal olmalı ve bir amacı olmalıdır. Bunlar, sağda gösterilen Google Mail Checker uzantısı gibi basit bir simgeden sayfanın tamamını geçersiz kılmaya kadar değişebilir.

Uzantı dosyaları, kullanıcının indirip yüklediği tek bir .crx paketine sıkıştırılır. Bu, uzantıların normal web uygulamalarının aksine web’deki içeriğe bağlı olmadığı anlamına gelir. Uzantılar Chrome Geliştirici Kontrol Paneli aracılığıyla dağıtılır ve Chrome Web Mağazası’nda yayınlanır. Daha fazla bilgi için mağaza geliştirici belgelerine bakın.

Uzantı için ilk adımlar… Merhaba Uzantı

Bu Merhaba Uzantı örneğiyle uzantılara küçük bir adım atın. Eklentinin dosyalarını saklamak için yeni bir dizin oluşturarak başlayın veya örnek sayfadan indirin. Ardından, manifest.json adlı bir dosya ekleyin ve dosyaya aşağıdaki kodu yazın:

{
  "name": "Hello Extensions",
  "description" : "Base Level Extension",
  "version": "1.0",
  "manifest_version": 2
}

Her uzantı bir manifesto dosyası gerektirir, bu dosya manifest.json adında olmalıdır. Çoğu uzantı sadece manifest.json dosyası ile fazla bir şey yapılamaz. Biz hızlı başlangıç için uzantıda bir popup dosyası ve browser_action alanının altında uzantının simgesini tanımlayacağız. Örnekte kullanılan simge hello_extensions.png adıyla kullanılmıştır ama siz tercihen eni ve boyu 16 piksel olan herhangi bir PNG dosyası tercih edebilirsiniz.

{
  "name": "Hello Extensions",
  "description" : "Base Level Extension",
  "version": "1.0",
  "manifest_version": 2,
  "browser_action": {
    "default_popup": "hello.html",
    "default_icon": "hello_extensions.png"
  }
}

Daha sonra hello.html adında bir dosya oluşturun ve dosyada aşağıdaki HTML kodları yer alsın.

<html>
  <body>
<h1>Hello Extensions</h1>
  </body>
</html>

Simge tıklandığında uzantı artık hello.html dosyasını görüntüler. Bir sonraki adım, manifest.json‘a klavye kısayolunu etkinleştiren bir komut eklemektir. Bu adım eğlenceli, ancak gerekli değildir.

{
  "name": "Hello Extensions",
  "description" : "Base Level Extension",
  "version": "1.0",
  "manifest_version": 2,
  "browser_action": {
    "default_popup": "hello.html",
    "default_icon": "hello_extensions.png"
  },
  "commands": {
    "_execute_browser_action": {
      "suggested_key": {
        "default": "Ctrl+Shift+F",
        "mac": "MacCtrl+Shift+F"
      },
      "description": "Opens hello.html"
    }
  }
}

Son adım, uzantıyı yerel Google Chrome tarayıcınıza yüklemektir.

Tarayıcınızda chrome://extensions adresine gidin. Bu sayfaya, sağ üst tarafındaki Chrome menüsünü tıklayıp Diğer Araçlar’ın üzerine gelip Uzantılar’ı seçerek de erişebilirsiniz. ardından Geliştirici Modu’nun yanındaki kutuyu işaretleyin. Paketlenmemiş Uzantıyı Yükle’yi tıklayın ve “Hello Extensions” uzantınızın dizinini seçin. Tebrikler! Artık açılır pencere tabanlı uzantınızı, hello_world.png simgesini tıklayarak veya klavyenizdeki Ctrl + Shift + F tuşlarına basarak kullanabilirsiniz.

Bu işlemler, her programdaki klasik, ekrana “Merhaba Dünya!” yazdırma mantığı ile aynı işlevi görür. Yaşadığımız duygu ise karışıktır: Ekrana “Merhaba Dünya!” yazdırabildiğimiz için sevinçliyizdir lakin istediğimiz gibi birşey yazabilecek miyiz düşüncesinden de kendimizi alamayız. Ama emin olduğumuz bir şey var ki o da bir maceranın kapılarını ardına kadar araladığımızdır.

Yazının devamında görüşmek üzere, sağlıcakla kalın.

Habip Oğuz

İlgili yazılar
Cevapla