DevExpress Nedir?
DevExpress Nedir?

DevExpress, .Net platformu için geliştirilmiş olan bir component’tir yani bileşendir. Açılımı Developer Express’tir. Bu bileşen bize görsel ve işlev olarak çok seçenek sunar ve klasik Windows form elementlerinden bizi kurtarır. Özellikle masaüstü uygulama geliştiren yazılımcılar için Messagebox’tan tutun Gridview’lere kadar uzanan üstün özellikli görsellik ve işlevlik yazılıma ayrı bir tat kadar.

Ne işe yarar?

DevExpress Visual Studio’da kullanabildiğimiz kapsamlı bir bileşendir ve bence şu ana kadar alanındaki en iyidir. Bir yazılım geliştirici nerede zorlanır, neye ihtiyaç duyar, nerede fazla uğraşır… hepsi göz önünde bulundurarak ona göre araçları geliştirmiştir. DevExpress bize Toolbars’ta (Ribbon Form, XtraReport, Gridler, Textler, Menüler, Temalar vb.) bir çok nesne sunar. Görsellik açısından da oldukça başarılıdır. Nesnelere çeşitli efektler verebilir, görselliği ve kullanım kolaylığını kod yazmadan halletmek mümkün hâle gelir. DevExpress nesneleri, kendi özel “dll”lerini kullanır. DevExpres kullanırken form isimlerinin  “XtraForm” olduğunu kolaylıkla görürsünüz.

Nasıl Kurulur?

DevExpress’in 30 günlük deneme sürümünü kendi sitesinden indirebilirsiniz. Deneme sürümünü indirdikten sonra Visual Studio açıksa kapatın. Ardından kurulum dosyasına çift tıklayarak kurun daha sonrada components’e çift tıklayarak kurun, kurulum bittikten sonra Visual Studio’yu açtığınızda elementleri Toolbars’ta görebilirsiniz.

Nasıl Kullanılır?

Geliştirdiğimiz Windows ya da web uygulamalarında genellikle Toolbox’da bulunan elementlerin yetersiz oluşundan yakınırız. Projemize eklemek istediğimiz görsel estetiklikte nesneleri, Visual Studio yazılımıyla gelen nesnelerde çoğu zaman bulamayız. Bunun nedeni, .NET Framework kütüphanesinin nesneleri bize en temel ve kullanışlı şekliyle sunması ve çok fazla görselliğe önem vermemesidir. Bu noktada üçüncü parti bileşen olarak yükleyeceğimiz, açılımı Developer Express olan DevExpress yazılımı imdadımıza yetişir. Bu yazılım sayesinde çok daha güzel görselliklere sahip nesneleri projelerimizde kullanabiliriz. Örneğin geliştirdiğiniz bir projede grafiklerle çeşitli verilerin gösterilmesini sağlamak istediğinizde .Net nesnelerinden olan grafik nesnelerinin görsel anlamda yeterli olmadığı ortadadır. Bu anlamda DevExpress nesnelerinde bulunan grafik nesnesi işimizi fazlasıyla görür.

DevExpress’te bulunan nesneler çok kullanışlı nesnelerdir. Normal Toolbox’da bulunan nesnelerin hemen hepsinin DevExpress versiyonu bulunur. Bu nesneleri projelerimize eklediğimizde, kendisine özgü referans dil yapısını oluşturur ve kendi framework’ünden nesneleri çeker. DevExpress nesnelerini web ortamında kullandığınızda dikkat edilmesi gereken önemli bir ayrıntı, projeyi yayınlayacağımız zaman kullanmış olduğunuz DevExpress nesnelerinin dll’lerinin de yayınlanması amacıyla, Solution Explorer/Referance dizini altına eklenmiş olan DevExpress nesnelerini seçip, F4 tuşuna basıp veya Properties penceresini açıp “Copy Local” seçeneğini “True” yapıyoruz. Bu sayede projeyi yayınladığımız zaman, beraberinde DevExpress nesneleri de gelmiş olur.

DevExpress nesnelerinin de programlanabilme açısından normal .Net Framework nesnelerinden farkı yoktur. Örneğin, normal nesneler gibi Click veya DataRowFocused gibi çeşitli nesne event’leri bulunur.

Alternatifleri

DevExpress hakikaten çok güzel bir bileşen olmasına rağmen fiyatı sebebiyle özellikle hobi amaçlı program yazan ya da nispeten daha küçük projeler geliştiren yazılımcıları zorladığı açıktır. Bu sebeple alternatif bileşenleri de burada belirtiltmek isterim. DevExpress ile aynı mantıkla çalışan bu alternatif bileşenlere Telerik, Bunifu, NetAdvantage, ComponentOne örnek olarak verilebilir. Keza İnternet’te yapılan basit aramayla bu konuda seçeneklerin ne kadar geniş olduğu görülecektir.

Alternatiflerden ikisine ayrı bir paragraf açmak isterim. Bunlar Telerik ve Bunifu’dur. Telerik, Progress firmasının, Microsoft .NET altyapısını kullanarak geliştirdiği, kullanımı kolay ve görselliği en az DevExpress kadar iyi bir bileşendir. Bu adresten Telerik sitesine ulaşabilirsiniz. Profesyonellikleri karşısında daha fazla sözü uzatmak istemem. Bunifuya gelince… Sen tut, Kenya Nairobi’de otur .Net için bileşen yaz. Üstelik gerek DevExpress’ten gerek Telerik’ten gerekse diğer başka bileşenlerden daha hoş bir görsellik sun. Bunifu’yu bu adresten incelediğinizde sanırım bana hak vereceksiniz. DevExpress ya da Telerik’in satın alması an meselesi…

Bileşenlerle ilgili başka yazılarda görüşmek üzere,

Sağlıcakla kalın.

Habip Oğuz

Kod yazmak onun için nefes almak... Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Yorumlar ( 2 )
  1. Emre Erman
    15 Ocak 2019 at 11:33
    Cevap ver

    Hocam Devexpress ile ilgili A’dan Z’ye bir dokümantasyon oluşturmanızı bekliyoruz artık.

  2. Ata Tekin
    25 Mayıs 2020 at 13:31
    Cevap ver

    Aradığım soruya cevap vermekle kalmamış üstüne ileride cevabını arayacağım sorulara da cevap vermişsiniz .) Elinize sağlık. Teşekkürler.

Cevapla